Blogia
METEOS@NTFELIU

Guions radiofònics

programa de ràdio 5

Meteorologia Ràdio.

Informació meteorològica

La temperatura màxima de la setmana anterior ha estat de 15 ºC
i la mínima de 1 ºC

No hem registrat cap precipitació, i un dia hem trobat una humitat de l’aire baixíssima!! el dilluns la humitat relativa de l’aire era de 17 %.

La predicció del temps pel cap de setmana és ambient assolellat en conjunt, encara que poden aparèixer intèrvela de núvols sobre tot cap a la tarda. També podem tenir boires matinals, però sobretot en la zona central de Catalunya.
Es possible que bufi vent fluix.

I com ho saps tu tot això?

Dona! ho he buscat a la pàgina web del Servei Meteorològic de Catalunya, tothom que vulgui la pot consultar i tenir una previsió bastant ajustada del temps a 3 dies vista i una més aproximada fins a una setmana després.

Ah! jo en conec una altra, la pàgina web de l’Institut Nacional de Meteorologia, on pots consultar les previsions de totes les províncies d’Espanya, i de les seves ciutats principals.

Dites i pronòstics

Diu la veu popular:
“ Pel febrer abrigat bé”

I ja ho estem comprovant aquesta primera setmana, les mínimes han estat ben baixes cada dia.

Però està vist que deu ser millor així , perquè hi ha una altra dita que diu:

“Si el febrer no febreja, tot l’any boigeja”

Que vol dir que si no fa el fred que li toca al febrer , després,, per exemple, pot ser que faci més fred a la primavera, o que hi hagi altres canvis de temps fora del normal,

vaja! que potser que el temps es torni boig!!!!

i a sobre per acabar-ho d’aclarir en tenim aquest:

“El febrer de cap o de cua l’ha de fer!”

Avui no parlarem del cel de Sant Feliu,

us volem explicar que avui acava la col·laboració del nostre grup, hem començat el nou crèdit variable.

la propera setmana ja es farà càrrec d’aquesta retransmissió meteorològica el següent grup d’alumnes del crèdit variable de meteorologia, però nosaltres ens hem ofert a col·laborar amb ells si necessiten ajuda, ja que és un grup més petit que el nostre

Els dessitgem que els vagi molt bé, i nosaltres aprofitem per acomiadar-nos

Sort , nous aprenents de meteoròleg!!!

programa ràdio 4

Meteorologia. radio, 4

Informació meteorològica
La temperatura mínima recollida la setmana passada ha estat d’1 grau sota zero i la màxima de .
Hem tingut un cap de semana excepcional de neu i pluja, i en el pluviómetre de l’Institut hem recollit 80 litres per metre quadrat des de divendres a dilluns al matí .

Les pluges dels últims dies han permès que els embassaments de les conques internes de Catalunya hagin recuperat els valors habituals per un mes de gener, una mica per sobre que el que es registrava ara fa una any,
això és una súper- bona notícia!

Un cop acabat el temporal de neu fruirem d’uns dies on les temperatures seran més altes que el cap de setmana anterior, ja no caldrà noiets el paraigües i les botes, al carrer tothom!, que tindrem uns dies més assolellats.

Ara! compte! potser el cap de setmana arrivaran uns quants núvols! I segons l’Institut Nacional de Meteorologia és possible que entri a la península un altre front d’aire siberià la propera setmana , encara més fred, però no tan humit.
Ja veurem com afectarà a Catalunya!

Què és això d’un front fred?? que m’ho expliques?

Sempre que parlem de front en meteorologia ens referim a la topada de dos masses d’aire, una que empeny a l’altra, quan parlem d’un front fred és una massa d’aire fred que empeny i desplaça una d’aire més calent, això sol provocar pertorbacions i baixada de les temperatures.

En els mapes del temps surt com a una línia amb triangulets blaus no???

Si, si, és això.

Dites

El dijous dos de febrer, és la Candelera. hem fet una petita recerca i hem trobat unes dites que esperem que ens ajudin a predir el temps.

Diu la veu popular :
“ Si la Candelera plora , l’hivern és fora, si la Candelera riu, l’hivern és viu”

Això vol dir que si el dia 2 de febrer hi ha precipitacions aquell any el fred marxarà més ràpidament, però si durant aquests primers dies del mes de febrer el cel és clar i fa sol, és probable que les temperatures encara poden baixar.

Us emplacem les properes setmanes per veure què passa.

En sé una altra de dita de la Candelera:
“Per la Mare de Déu de la Candelera, o grossa nevada, o grossa ventada
o grossa gelada”

El cel de Sant Feliu.

No sé si us vàreu fixar en el color dels núvols quan nevava.
Quan els núvols estan carregats de neu són de color blanc, blanc. per això els núvols alts, els cirrus, on la temperatura és tan baixa, són sempre de color blanc.

Quan els núvols tenen ombres grises, és que estan plens d’aigua, i mentre més fosques són les ombres més carregats d’aigua estan, per això els núvols que amenacen tempesta són ben foscos.

A vegades els núvols agafen tonalitats vermelles també . Tu ho saps perquè el cel a vegades és rogent?

No, ara mateix no, ho buscaré durant la setmana propera i en el pròxim programa ho explicaré, d’acord?

Quin remei!!! fins la setmana que ve!!!!


programa de ràdio 3

METEOROLOGIA A LA RÀDIO. 3.

informació meteorològica.
La temperatura màxima d’aquesta setmana passada ha estat de …………….. i la mínima de………………..

Hem tingut durant tota la setmana nuvolositat variable, alguns dies han estat assoleiats i altres el cel s’ha vist cobert tot el dia.

La predicció del temps pel cap de setmana, a patir de divendres del Servei Meteorològic de Catalunya és : cel cobert i molt ennuvolat i és possible que hi hagi precipitacions en tot el territori, però el que més ens agrada és la possibilitat de que nevi fins a una cota de 300m.

El que si que sembla que és segur és la baixada de temperatures, relacionada amb la possible baixada de l’ona de fred polar que està afectant a tota Europa.

Per sort encara dubten que ens dongui de ple aquest temporal de neu i fred que afecta a molts països europeus, ja s’han registrat decenes de morts en diversoso països

La neu es forma a les parts més altes dels núvols de precipitació, on el vapor d’aigua se sublima i forma cristalls de glaç.

L’agregació dels cristalls hexagonals microscòpics origina els flocs de neu quan l’aire és molt humit i les temperatures són inferiors a 15ºC sota zéro. Aquests flocs precipiten i, si les condicions de temperatura i humitat són òptimes , arriben a terra en forma de neu.

Es clar, si a mesura que van caient la temperatura augenta massa, la neu es fon i arriba al terra en forma d’aigua.


El cel de Sant Feliu.

Els núvols que porten la neu solen ser de dos tipus i tenen uns noms una mica complicats: uns són els NIMBOSTRATS i els altres els ALTOSTRATS.

No podries donar-nos alguna pista per distingir-los???

Aquests núvols tenen l’aspecte d’extenses capes horitzontals d’un color bastant uniforme que tapen tot el cel.

Els altostrats solen ser una mica traslúcids no tapen totalment el sol ni la lluna. Aquests poden produir nevades dèbils, o plugims és clar!

A diferència els nimbostrats són més gruixuts i la base és d’un color gris més forsc i tapen totalment el sol, aquests poden provocar pluges o nevades persistents.

Per cert saps què vol dir nimbus? doncs vol dir pluja en llatí, per tant nimbostrats es pot traduir literalment com els estrats que porten pluja. Curiós, no??

dites
Durant el mes de desembre els dies es van anar escurçant fins el dia 23 que és els solstici d’hivern a partir d’aquell dia, mica en mica els dies han anat allargant-se.

Hem comprat un calendari dels pagesos i hem calculat quan s’ha allargat el dia durant aquest mes de gener, doncs mireu:
El dia 1 de gener vam tenir 9 hores i 16 minuts de llum i el 31 de gener en tindrem 10h i 2 minuts , per tant, en un mes el dia s’ha allargat exactament 46 minuts.

I és ben certa la dita que diu:

QUAN EL DIA CREIX EL FRED NEIX!!!!!!!

i aquí en va una altra dita sobre la neu de gener:

LA NEU DE GENER S’ASSEU COM UN CAVALLER.

programa ràdio 2.

METEOROLOGIA ONA CODINENCA. 2

Informació meteorològica.
Al llarg d’aquesta setmana passada, el temps s’ha portat força bé. Hem tingut una temperatura màxima de ºC i una mínima de .

Aquesta setmana ha plogut?

Si, però la veritat no és que ens hagi deixt aigualits!!! en el pluviómetre de l’Institut només hem registrat 0,5 l per metre quadrat.

Però si tota la setmana ha estat ennuvolat!!! com pot ser que hagi plogut tan poc?

Vols que t’ho expliqui?

Ens faries un gran favor a mi, i als oients.

Doncs us ho explico: Els núvols que hem vist durant la setmana són masses d’aire plenes de gotetes minúscules d’aigua que es troben en suspensió gràcies a corrents ascendents d’aire. En aquest cas NO PLOU, les gotetes no cauen.
Només quan l’aire es refreda augmenta el nombre de gotetes d’aigua que abans estava en forma de vapor i així les gotetes s’uneixen i van creixent, i fent-se més grans i és llavors que a causa de la força de gravetat que cauen pel seu propi pes i plou.
Què m’has entés?
Jo si, espero que els oients també. Un altre dia haurem d’explicar que no sempre plou només aigua, d’acord?

El cel de Sant Feliu
L’aire és una mescla de gasos totalment transparent i per tant invisible.
En determinades condicions l’aire perd aquestes característiques i es fa visible: és quan es forma un núvol.

Tal com us explicat abans un núvol és una gran massa d’aire que conté una gran quantitat de gotetes d’aigua líquida o petits cristalls de glaç que s’han format a partir del refredament del vapor d’aigua.

Aquest fenòmen no és sol una decoració de l’atmosfera, sino que és molt valuós i ens permet obtenir informació meteorològica molt útil.
Com a exemple us explicarem el cas dels núvols de rastre.

Els avions fan la major part del seu recorregut a la part alta de la troposfera, cap a uns 10 km d’alçada, allí la temperatura és de molts graus sota zéro entre 40 i 50 . El vapor d’aigua alliberat pel seu motor es sublima ràpidament i forma una gran quantitat de petits cristalls de glaç. L’observació d’aquests deixants ens pot servir per saber el temps que farà:

Sempre que vegis que el rastre que deixa l’avió s’esvaeix ràpidament, tindràs l’indici de que el temps continuarà estable.

En canvi, en el cas contrari, si el rastre persisteix molta estona al cel i s’eixampla i es deforma pot ser a causa de l’aproximació d’una pertorbació.

ESTIGUEU ATENTS! ELS NÚVOLS TENEN SECRETS….

Dites i pronòstics
Ja que hem començat parlat de la pluja avui volem acabar el programa amb dites que s’hi relacionen, escolta, escolta…

L’aigua és bona quan hi ha aixut, si n’hi ha massa tururut.

Aigua de gener tot l’any va bé.

Any de pluges, fora bruixes.

Any plujós pagès joiós

Ara que dius això … com pot ser que si l’aigua de la pluja és tan necessària, diguem que fa mal temps quan plou???

Com que l’any passat les pluges van ser tan escasses i sembla que el 2006 ha començat amb bon peu, desitgem que continui així
i que no ens faci el galifardeu!!!!

Fins la setmana que ve!!!!!

programa de ràdio 1

Meteorologia a la ràdio -1-1- Informació meteorològica
Durant les vacances de Nadal hem marxat de gresca i hem deixat la caseta meteorològica de l’Institut ben sola, i per tant, no hem pogut recollir les dades.
Però ara, ja hem tornat i estem disposats a oferir-vos la informació de la que disposem:
   La temperatura màxima d’aquestes vacances ha estat de 12ºC i la mínima de 4ºC sota zéro, aquets mínima ha estat, de moment, la més baixa de l’hivern que nosaltres hem pogut registrar.
Vàrem observar precipitacions el dia de la Cavalgata de Reis, va estar plovent tot el dia i cap a la nit va deixar de ploure i va nevar uns segons.
Els dies 6 i 7 de gener també va ploure, però això no va impedir als nens sortir a jugar amb els regals que li havien portat els Reis.
 De totes aquestes pluges el nostre pluviòmetre ha recollit un total de 12 litres per metre quadrat.  
Va haver-hi dies que el cel va estar ben descobert i exactement el dia 29 de desembre ens va cridar l’atenció una franja de núvols esplèndida, de color lila, que creuava el cel de Sant Feliu

2- El Cel de Sant Feliu.
 

Els alumnes de meteorologia no volem pas començar aquesta retransmissió amb mal peu, per això és molt convenient comprovar quins coneixements bàsics recordeu.

Tothom sap que el cel està ple de núvols, però n’hi ha de diferents tipus
i molts d’ells permeten fer petits pronòstics del temps.
Setmana rera setmana us els anirem explicant:
 parlarem dels dels més comuns        com els que hem dibuixat tots de petits (són els cúmuls),       o els cirrus que semblen traços d’aquarel·la blanca pintada al cel,  fins als núvols de rastre, que són les traces que deixen els avions quan volen.

 Prepareu-vos, a partir d’ara estareu més als núvols que a la terra …

3- Dites i pronòstics.

Des de sempre el coneixement popular ha fet servir els indicis meteorològics per fer prediccions del temps.
Per això hi ha centenars de dites que ho expliquen,          escolta…., escolta …

-Al gener tanca la porta i encén el braser
-Ni a l’hivern deixis la capa, ni a l’estiu la carabassa
I… atenció enguany podem comprovar si és cert el que diu  aquest:
            “Quan trona entre les dues Mares de Déu del gener, l’hivern dura 40 dies més”
     
     Però… quines són les dos Mares de Déu del gener? què ho saps tu?

Si que ho sé, l’1 de gener és Santa Maria Mare de Déu, i el 6 és Santa Maria del Pi, què et sembla?
Molt bé, em sembla molt bé, i em fa l’efecte que va ploure però…. no va tronar, no?
ja veurem què passa….
I SOBRE TOT RECORDEU…. “PEL GENER ABRIGAT BÉ”.