Blogia
METEOS@NTFELIU

programa ràdio 2.

METEOROLOGIA ONA CODINENCA. 2

Informació meteorològica.
Al llarg d’aquesta setmana passada, el temps s’ha portat força bé. Hem tingut una temperatura màxima de ºC i una mínima de .

Aquesta setmana ha plogut?

Si, però la veritat no és que ens hagi deixt aigualits!!! en el pluviómetre de l’Institut només hem registrat 0,5 l per metre quadrat.

Però si tota la setmana ha estat ennuvolat!!! com pot ser que hagi plogut tan poc?

Vols que t’ho expliqui?

Ens faries un gran favor a mi, i als oients.

Doncs us ho explico: Els núvols que hem vist durant la setmana són masses d’aire plenes de gotetes minúscules d’aigua que es troben en suspensió gràcies a corrents ascendents d’aire. En aquest cas NO PLOU, les gotetes no cauen.
Només quan l’aire es refreda augmenta el nombre de gotetes d’aigua que abans estava en forma de vapor i així les gotetes s’uneixen i van creixent, i fent-se més grans i és llavors que a causa de la força de gravetat que cauen pel seu propi pes i plou.
Què m’has entés?
Jo si, espero que els oients també. Un altre dia haurem d’explicar que no sempre plou només aigua, d’acord?

El cel de Sant Feliu
L’aire és una mescla de gasos totalment transparent i per tant invisible.
En determinades condicions l’aire perd aquestes característiques i es fa visible: és quan es forma un núvol.

Tal com us explicat abans un núvol és una gran massa d’aire que conté una gran quantitat de gotetes d’aigua líquida o petits cristalls de glaç que s’han format a partir del refredament del vapor d’aigua.

Aquest fenòmen no és sol una decoració de l’atmosfera, sino que és molt valuós i ens permet obtenir informació meteorològica molt útil.
Com a exemple us explicarem el cas dels núvols de rastre.

Els avions fan la major part del seu recorregut a la part alta de la troposfera, cap a uns 10 km d’alçada, allí la temperatura és de molts graus sota zéro entre 40 i 50 . El vapor d’aigua alliberat pel seu motor es sublima ràpidament i forma una gran quantitat de petits cristalls de glaç. L’observació d’aquests deixants ens pot servir per saber el temps que farà:

Sempre que vegis que el rastre que deixa l’avió s’esvaeix ràpidament, tindràs l’indici de que el temps continuarà estable.

En canvi, en el cas contrari, si el rastre persisteix molta estona al cel i s’eixampla i es deforma pot ser a causa de l’aproximació d’una pertorbació.

ESTIGUEU ATENTS! ELS NÚVOLS TENEN SECRETS….

Dites i pronòstics
Ja que hem començat parlat de la pluja avui volem acabar el programa amb dites que s’hi relacionen, escolta, escolta…

L’aigua és bona quan hi ha aixut, si n’hi ha massa tururut.

Aigua de gener tot l’any va bé.

Any de pluges, fora bruixes.

Any plujós pagès joiós

Ara que dius això … com pot ser que si l’aigua de la pluja és tan necessària, diguem que fa mal temps quan plou???

Com que l’any passat les pluges van ser tan escasses i sembla que el 2006 ha començat amb bon peu, desitgem que continui així
i que no ens faci el galifardeu!!!!

Fins la setmana que ve!!!!!

0 comentarios